Dalmacija - ŠibenikKULTURNE ATRAKCIJE

Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova ''Civitas Sacra''

Nadahnut katedralom sv. Jakova kao vječnom inspiracijom svim naraštajima, Interpretacijski centar ''Civitas Sacra'' donosi sasvim novu dimenziju interpretacije šibenske prvostolnice uz pomoć suvremene tehnologije, interaktivnih elemenata i stoljećima brižno čuvanog umjetničkog blaga. Priča je to o posebnostima gradnje šibenske prvostolnice koja je unijela revoluciju u arhitekturu toga vremena, o značaju te građevine za povijest Šibenika, njezinom kulturnom zračenju koje je stoljećima zahvaćalo šibenski kraj, ali i o ljudima koji su zaslužni za zidanje tog velebnog zdanja.
''Civitas Sacra'' tako postaje mjesto susreta kulture i umjetnosti, povijesti i vječnosti, starog i modernog, želja i mogućnosti, borbe i zajedništva.

Obilaskom postava posjetitelj ulazi u ''vremenski labirint'' gdje ga vremenske lente vode kroz povijest Šibenika u kontekstu izgradnje katedrale uz osvrte na najvažnije datume šibenske povijesti od15. stoljeća pa sve do novijih datuma.
U sklopu Centra nalazi se kompletna zbirka nekadašnjeg crkvenog muzeja "Sv. Barbara", originalne skulpture Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca, nekoliko knjiga starih 500 godina, Šibenski evanđelistar iz 11. st., niz vrijednih slika iz 15. i 16. stoljeća od kojih se ističu slike Nikole Vladanova i Blaža Jurja Trogiranina.
Osim o povijesti Šibenika, te čitave priče o katedrali, posjetitelj može saznati i o važnosti bratovština, moćnih i bogatih udruga šibenskog građanstva od 15. stoljeća na dalje, koje su bile između ostalog jezgre očuvanja hrvatskog jezika i kulture.
Tu je i dio posvećen hrvatskim svecima i blaženicima koji su rođeni ili vuku porijeklo iz Šibenika i okolice, a posjetiteljima se nudi mogućnost poslušati sakralnu glazbu Ivana Lukačića, jednog od najznačajnijih skladatelja glazbenog baroka Dalmacije, rođenog u Šibeniku, 1585. godine. Posjetitelji mogu vidjeti i topovsko zrno koje je za vrijeme Domovinskog rata oštetilo kupolu šibenske katedrale, te dokumentarac koji donosi priču o njezinoj obnovi.

Pored originalnih skulptura, slika, relikvijara, liturgijskih elemenata te ostalih predmeta koji čine dio bogate kulturne baštine šibenske biskupije, unutar Interpretacijskog centra ''Civitas Sacra'', nalazi se mnoštvo interaktivnog sadržaja koji na jedan posve nov i zanimljiv način pričaju priču o šibenskoj katedrali, te oduševljavaju svakog posjetitelja.
Od multimedijalnih elemenata svakako se ističu: simulacija gradnje katedrale, interaktivne mape razvoja grada, lasersko klesanje imena u kamenu, replika kupole sa popratnom projekcijom, edukativne video igrice…

Interpretacijski dio proteže se na tri etaže, a u prizemlju palače smještene su multimedijalna dvorana, galerija za povremene izložbe i suvenirnica, dok se na posljednje dvije etaže nalazi restoran.

Čitav Centar prilagođen je osobama sa invaliditetom – od lifta, invalidske rampe, te wc-a za osobe s invaliditetom. Također, jedan dio postava prilagođen je slijepim i slabovidnim osobama.

Redovna cijena ulaznice za odrasle osobe je 60,00kn po osobi, a kroz mjesec listopad iznosit će 30,00kn u sklopu akcije ''Mjesec hrvatskog turizma''.

Cijena ulaznice za studente i učenike ostaje nepromijenjena.

Dostupnost ponude

PON
UTO
SRI
ČET
PET
SUB
NED
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6